Surprize la Globurile de Aur: cinci mari scăpări ale ediţiei 2021

07 feb. 2021
Valentin


Asociaţia Presei Străine de la Hollywood dovedeşte din nou că are gusturi chestionabile

Asociaţia Presei Străine de la Hollywood numără nici 100 de persoane (mai puţin decât un bloc de garsoniere din Drumul Taberei!), dar printr-o eficientă maşinărie de marketing şi apetenţa pentru gale fastuoase, care dau bine pe ecranul televizoarelor, a reuşit să transforme Globurile de Aur într-un eveniment popular în întreaga lume. Dacă ne întrebi pe noi, Globurile sunt la fel de relevante ca premiile prăfuitei Uniuni a Cineaştilor din România, premii care iau an de an industria locală prin surprindere.

Aici lista completă a nominalizărilor ediţiei de anul acesta.

Una din marile obiecţii aduse preferinţelor Asociaţei este obsesia pentru staruri. Strănută Brad Pitt într-un rolişor, hop şi Asociaţia cu o nominalizare, doar-doar starul va catadicsi să vină la gală şi să dea frumos la TV. Efectul? Starurile au mai mari şanse la o nominalizare, în dezavantajul debutanţilor sau al feţelor mai puţin cunoscute.

O altă, problemă a Globurilor este împărţirea uneori forţată a categoriilor în cele dedicate dramelor şi cele dedicate comediilor. Reamintim rateul profund de logică de acum câţiva ani, când Asociaţia Presei Străine de la Hollywood considera că Marţianul/The Martian, drama SF despre salvarea unui astronaut (Matt Damon) rămas pe Marte, a primit o nominalizare la Cea mai bună comedie sau muzical. Da, dacă membrii Asociaţiei râd de trei ori la un film, acel film e desigur o comedie…

Desigur, ca la orice premii, numărul de posibilităţi este întotdeauna mult mai mare decât al nominalizărilor, prin urmare niciodată o listă de nominalizări nu va putea mulţumi pe toată lumea. Cu toată acestea, preferinţele jurnaliştilor străini de la Hollywood sunt insistă să provoace comentarii negative.

Michaela Coel – I May Destroy You (cronica noastră aici)
Din punctul nostru de vedere aceasta este cea mai mare scăpare a ediţiei din 2021 a Globurilor. Miniseria britanică lansată pe HBO este poate cel mai bine scris şi cel mai ataşant titlu lansat în 2020 şi se regăseşte în mai toate topurile cu cele mai bune seriale ale anului trecut. Cu toate acestea, Coel, care a scris I May Destroy You pe baza unei experienţe personale, nu este suficient de celebră pentru Globuri şi, încă o dată, poate cea mai promiţătoare cineastă a anului trecut este trecută cu vederea de Asociaţie. Noi am fi înlocuit fără ezitare nominalizările pentru The Undoing şi Nicole Kidman cu nominalizări pentru I May Destroy You şi Coel. Dar na, Michaela Coel nu este Nicole Kidman…

Bridgerton (cronica noastră aici)
Da, nu suntem fanii fără drept de apel ai acestui nou serial al Shondei Rhimes, dar ignorarea sa, mai ales în contextul plin de sclipici al Globurilor, este mai mult decât surprinzătoare. Să fi fost de vină distribuţia lipsită de staruri? Sau decizia fantezistă a lui Rhimes de a alege actori de culoare pentru personaje istoric caucaziene? Indiferent de motiv, e surprinzătoare trecerea cu vederea a acestui serial care a dovedit încă o dată că “sexul vinde”. Şi ce le place mai mult Globurilor decât să se vândă?

Minari
Este unul din filmele cel mai bine primite în 2020, dar regulile Globurilor au împiedicat această dramă despre o familie de imigranţi coreeni care încearcă să trăiască mai bine în America rurală în anii ’80 să primească o nominalizare la categoria Cel mai bun film – dramă. Filmul este regizat de un american prin companii de producţie americane, dar, pentru că dialogurile sunt în proporţie de peste 50% în coreeană, Minari nu este eligibil decât la categoria Cel mai bun film străin. În contextul incluziunii şi al fenomenului Parasite, neactualizarea regulilor este o nouă decizie dubioasă a organizatorilor Globurilor, decizie condamnată apăsat în reacţiile de după anunţarea nominalizărilor.

Lily Collins şi Emily in Paris
Un serial uşurel, neverosimil şi doldora de clişee, care actualizează valorile Sex and the City la obsesia actuală pentru influenceri, Emily in Paris a obţinut nominalizări atât la Cel mai bun serial de comedie, cât şi la Cea mai bună actriţă, pentru Lily Collins. Pe noi Emily in Paris ne-a şocat din cauza măsurii zero a protagonistei: Lily Collins pare nesănătos de slabă şi sare în ochi şi faptul că, deşi serialului nu-i lipsesc scenele de sex, actriţa nu este niciodata filmată mai jos de umeri…

Kate Hudson şi Music
Nu am văzut Music, dar cei de la Variety spus că mai nimeni de la Hollywood nu a văzut acest film australian lansat pe 14 ianuarie în ţara natală şi repede desfiinţat de cronici. Filmul, despre o adolescentă autistă, a deranjat atât de tare cu stereotipurile sale, încât în prezent are nota 3,8 (din 10) pe imdb. Dar… regizoare este cântăreaţa Sia, iar în rolul titular apare dansatoarea Maddie Ziegler, care are 13 milioane de urmăritori pe Instagram. Şi de ce să nu vină acest trio feminin la Gala Globurilor?

Ce alte titluri crezi că au fost ignorate sau au primit nominalizări pe nedrept la Globurile de Aur?

Hits: 42

Etichete

:
  • Comentarii
  • Niciun comentariu.
    Vrei sa fii primul care comenteaza?