Seriale Tv

Seriale Tv kategorisine ait haberler listeleniyor.

Élite: când eroii “ar face orice ca să se integreze”

08 sept. 2019
Seriale Tv
Valentin

 

 

 

 

 

 

Netflix a lansat azi sezonul doi al serialului spaniol

Ştim, Fabrica de bani/La casa de papel este cel mai cunoscut serial spaniol produs de Netflix, dar sunt mari şanse să vină puternic din urmă Élite, serialul cu adolescenţi al cărui al doilea sezon s-a lansat chiar azi. Nu ştim cât de popular a fost primul sezon în România, dar în Spania a iscat isterie, iar Netflix a anunţat la un moment dat că serialul a fost urmărit pe 20 de milioane de ecrane în prima lună de la lansare. Prin amabilitatea Netflix, am stat de vorbă cu actorii din serial pentru a desluşi misterul din spatele “fenomenului Élite”, care a dat un nou sens cuvântului “elitist” (denumire generică pentru fanii serialului) în spaniolă.

În centrul poveştii sunt elevii din Las Encinas (adică Stejarii), cel mai exclusivist liceu (fictiv) din Spania. Toţi provin din familii extrem de influente şi tuturor li s-a băgat în cap că îi aşteaptă un viitor strălucit. Problemele încep când, după ce o şcoală de cartier se dărâmă, trei elevi din medii mai puţin privilegiate primesc burse la Las Encinas, apariţia “intruşilor” punând gaz din belşug pe focul şi aşa incandescent al trădărilor, intrigilor, şantajelor, răzbunărilor şi aventurilor sexuale din liceu.

Dacă în sezonul întâi am văzut cum unul dintre personaje îşi află sfârşitul într-un mod violent şi cum altcineva decât făptaşul este condamnat pentru crimă, în sezonul al doilea eroii trebuie să înveţe să meargă mai departe după această traumă. În acelaşi timp, trei personaje noi lărgesc şi mai mult paleta de teme a poveştii. Iată câteva dintre ele mai jos, cu declaraţii ale actorilor în ceea ce le priveşte.

Găsirea locului în comunitate
Titlul acestui articol este dat de o declaraţie a lui Miguel Bernardeau, interpretul poate celui mai antipatic personaj din întreg serialul, Guzmán. Élite foloseşte artificii de telenovelă pentru a-şi lua prin surprindere spectatorii, dar una din temele recurente este vulnerabilitatea adolescenţilor. Indiferent de poziţia socială şi privilegii, zâmbetele de faţadă pot ascunde temeri, nelinişti şi uneori chiar o imensă nefericire, iar asta vedem în repetate rânduri de-a lungul poveştii.

“Ar face orice ca să se integreze”, este de părere Miguel Bernardeau, “şi de aici încep necazurile. Pur şi simplu ar face orice ca să se integreze. Încerci să te adaptezi unui anumit loc şi pentru asta eşti dispus să renunţi la vechiul tău mod de a gândi. Vrei să faci parte din ceva şi poate că acel ceva nici măcar nu este bun pentru tine, dar chiar vrei să faci parte”, a mai spus actorul.

Poziţia socială şi parvenirea
Serialul reuşeşte să discute eficient fascinaţia pentru un anumit stil de viaţă. Faptul că povestea construieşte un mediu în care oamenii obişnuiţi interacţionează cu cei privilegiaţi lasă loc discuţiilor despre statutul social, parvenire şi metodele mai mult sau mai puţin dubioase pentru a urca pe scara socială.

Mina El Hammani, interpreta Nadiei, eleva de religie musulmană care trebuie să depună mari eforturi pentru a împăca aşteptările familiei tradiţionaliste cu tentaţiile din liceu, a explicat cel mai bine poziţia serialului despre acest subiect: “Banii corup şi nu îi corup doar pe adolescenţi, ci şi pe cei maturi. Trăim într-o lume capitalistă, care idealizează resursele financiare, şi suntem bombardaţi de mesaje despre cum banii îţi pot face viaţa mai bună. Cred că personajul Cayetanei (n.r. o nouă elevă de la Las Encinas care se preface a fi bogată) arată cel mai bine problema. Şi aceasta nu îi afectează doar pe adolescenţi, subiectul este interesant şi pentru adulţii care îşi imaginează că mai mulţi bani înseamnă obligatoriu o viaţă mai bună. Dar asta nu e real, poţi avea toţi banii din lume şi să fii în continuare nefericit.”

Reţelele de socializare
I-am întrebat pe actori despre responsabilitate în folosirea reţelelor de socializare. Pentru Claudia Salas, interpreta Rebeccăi, un personaj nou de condiţie modestă care ajunge la Las Encinas după ce familia ei câştigă la loterie, prezenţa online “este o armă puternică, dar până la urmă este totuşi o armă. Trebuie să înveţi cum să foloseşti reţelele de socializare fără să ajungă ele să te folosească pe tine. Trebuie să ştii cum să le controlezi. În ziua de azi sunt esenţiale, nu putem trăi fără ele, dar trebuie să le utilizăm corect.”

“Suntem actori şi deci personalităţi publice, prin urmare avem o responsabilitate, mai ales că mulţi dintre cei care ne urmăresc sunt foarte tineri. Trebuie să creăm conţinut relevant, să atragem atenţia asupra unor subiecte care contează. Nu spun că trebuie să educăm, dar e bine să abordăm subiecte folositoare. Pe reţelele de socializare totul pare perfect, dar nu este aşa şi nu suntem întotdeauna fericiţi, iar aici cel mai bun exemplu este Cayetana, personajul meu. De-a lungul sezonului doi vedem că este un personaj mult mai complex decât pare la prima vedere”, a spus Georgina Amorós. Personajul ei, Cayetana, pozează într-una din cele mai bogate eleve de la Las Encinas, dar în realitate nu este deloc aşa.

Sexul
Probabil că unul din marile puncte de atracţie ale serialului este completa lipsă de inhibiţii a personajelor. Nu lipsesc triunghiurile amoroase, sexul în trei, sexul gay şi aproximativ o dată la zece minute un personaj trebuie să apară în fundul gol.

Al doilea episod din sezonul doi oferă o secvenţă care are toate şansele să-i facă pe unii spectatori să dea stop şi replay: Valerio (Jorge López), un personaj nou, apare aproape în toată splendoarea, cu “ruşinea” acoperită de un ciorap. L-am întrebat pe Jorge cât de vulnerabil se simte un actor atunci când are de jucat o astfel de scenă. “M-am simţit extrem de vulnerabil în ziua aceea, a fost cea mai grea zi de filmare pentru mine pentru că era şi prima mea filmare nud. Le-am spus colegilor că mă simt aiurea şi mi-au fost de mare ajutor. La sfârşitul filmărilor m-am uitat pe imagini să văd cum a ieşit, pentru că am dat totul în scena aia, dar chiar şi când dai totul ca actor poate să iasă prost. Mi-a plăcut rezultatul, iar ziua aceea a devenit una importantă pentru mine, personal şi profesional”, a spus actorul.

Dependenţa de droguri
Cu o abordare a poveştii mai sumbră decât în primul sezon, noile aventuri ale elevilor din Las Encinas explorează şi efectele dependenţei de droguri. Date fiind excesele de toate felurile ale personajelor, Élite este un serial care ar putea provoca discuţii constructive în familie: dacă adolescenţii pot fi uşor fascinaţi de aplombul cu care personajele se aruncă în belele, o opinie diplomată a unui adult i-ar putea tempera.

În ce priveşte dependenţa de droguri, catalizatorul sezonului este Valerio, pe care îl vedem frecvent consumând-le. Jorge López explică modul cum serialul trage un semnal de alarmă în sezonul doi: “Pentru Valerio, consumul de droguri este pentru relaxare. El ştie să controleze acest consum, ştie cum să facă să nu devină o dependenţă handicapantă. Dar cei care nu ştiu cum să folosească drogurile – şi aici cel mai bun exemplu este Guzmán – pot deveni victime facile”.

Homosexualitate, incluziune
Omander. Este numele dat de fani celui mai popular şi discutat cuplu al serialului, cel format de Omar (Omar Ayuso), un tânăr musulman cu un tată tradiţionalist, şi Ander (Arón Piper), fiul directoarei liceului Las Encinas. Mediul din care provin este un continuu obstacol în calea relaţiei lor.

L-am întrebat pe Omar Ayuso dacă crede că personajul său şi provocările pe care le înfruntă ar putea ajuta adolescenţii gay care ezită să-şi accepte sexualitatea din cauza mediului tradiţionalist. “Ceea ce oferă personajul este foarte subiectiv, fiecare spectator poate înţelege sau lua altceva de la el. Nu încearcă să ofer soluţii pentru alte persoane, pentru că acest lucru nu funcţionează. Dar ceea ce oferă personajul este vizibilitate. Şi cred că toţi avem nevoie să ştim că nu suntem singurii care ne confruntăm cu o anumită problemă. Acest personaj poate ajuta pe cineva să-şi accepte identitatea şi să se descurce mai bine într-un context social care nu-l sprijină.”

Tăierea cordonului ombilical şi asumarea maturizării
Este aproape imposibil să găseşti o familie funcţională în Élite. Corupţi, manipulatori, absenţi, homofobi sau complet depăşiţi de situaţie, eroii maturi din serial eşuează invariabil în cea mai importantă misiune a paternităţii, crearea unui mediu sigur şi fertil pentru dezvoltarea fiilor şi fiicelor lor. I-am întrebat pe Omar Ayuso şi Arón Piper cum văd ei relaţiile dintre generaţii şi cât de importantă este tăierea metaforică a cordonului ombilical în propria maturizare.

“Această tăiere este inevitabilă. În serial şi în realitate, motivul din spatele a ceea ce se întâmplă este explicat de educaţia primită. Modul cum sunt crescuţi copiii are un efect asupra felului în care ei se vor purta când se maturizează. Nu spun că părinţii ar avea intenţii rele în educarea copiilor, cred că o fac cu cele mai bune intenţii, dar uneori nu reuşesc, nu pot să o facă bine. Am văzut asta şi la mine”, a spus Omar Ayuso. Arón Piper a adăugat că rebeliunea adolescenţilor este necesară, pentru că altfel de multe ori părinţii nu reuşesc să-i asculte şi să le înţeleagă corect problemele.

Cele opt episoade din al doilea sezon sunt disponibile pe platforma Netflix din această dimineaţă. Serialul a primit deja undă verde pentru un al treilea sezon.

Sursa: https://www.cinemagia.ro/stiri/elite-cand-eroii-ar-face-orice-ca-sa-se-integreze-44219/

Hits: 76

Serialul Netflix The Witcher se lansează spre finalul anului

18 apr. 2019
Seriale Tv
Valentin

Henry Cavill este Geralt de Rivia, un vânător de monştri mutant într-o lume fantastică

Cu toate că o dată de lansare oficială nu a fost încă anunţată, site-ul Deadline a aflat din surse apropiate producţiei că serialul The Witcher va fi lansat de Netflix până la sfârşitul acestui an – în ultimele trei luni ale lui 2019.

Creat de Lauren Schmidt, serialul are la bază seria de romane fantasy populare. Iată sinopsis-ul producţiei: „Geralt de Rivia, un vânător de monştri mutant, se luptă să îşi găsească locul într-o lume în care oamenii se dovedesc mai răi decât bestiile. Soarta îl conduce către o vrăjitoare puternică şi o tânără prinţesă care ascund un secret periculos şi împreună traversează complexa şi surprinzătoarea lume cunoscută drept «Continentul»”.
Advertisement

În rol central apare fostul Superman, Henry Cavill. Fanii cărţilor lui Sapkowski şi ai popularelor jocuri video inspirate de acestea le vor găsi în serial pe Ciri (Freya Allan), Yennefer (Anya Chalotra) şi Triss (Anna Shaffer), alături de alte personaje familiare.

Sapkowski este consultant pe partea creativă. Au fost anunţate opt episoade ale serialului.
Sursa : https://www.cinemagia.ro/stiri/serialul-netflix-the-witcher-se-lanseaza-spre-finalul-anului-43101/

Hits: 1577

Au fost aleși finaliștii concursului Write a Screenplay for Sebastian Stan

15 apr. 2019
Cronica, Premiera, Seriale Tv, Stiri Cinema
Valentin

 

Actorul american, care își dorește să joace și în limba română, și-a exprimat disponibilitatea de a se implica activ în procesul
 de dezvoltare a celor două proiecte câștigătoare

Florin Lăzărescu, cu lungmetrajul Regulile jocului de smarald, Andrei Epure, cu lungmetrajul Câini care latră de la distanță, Gabriel Molnar, cu miniseria Eu și Dracula, Filip-Iosif Columbeanu, cu miniseria Departamentul 8 Securitate, Alexandru Molico, cu miniseria Uruc, Vlad Ghinea și Andrei Boeru, cu miniseria Balast sunt finaliștii concursului Write a Screenplay for Sebastian Stan, se vede într-un comunicat remis Cinemagia.

Peste 200 de autori și-au înscris creațiile în concursul organizat de Asociația Cinemascop cu sprijinul HBO Europe, în cadrul American Independent Film Festival (12-18 aprilie).

174 de înscrieri au fost considerate valide, dintre care 43 de proiecte de miniserie TV și restul, proiecte de film de lungmetraj.

Cel mai tânăr participant înscris are 14 ani iar cel mai experimentat 67. 11 concurenți au decis să înscrie în competiție mai mult de un proiect, iar din totalul celor înscrise, 94 aparțin unor autori care au avut o experiență anterioară ca scenarist sau regizor.

Finaliștii vor participa, în perioada 10 – 17 aprilie 2019, la un workshop de dezvoltare a outline-urilor cu care au participat, variantele finale urmând a fi trimise actorului Sebastian Stan. Workshop-ul va cuprinde mai multe conferințe precum și sesiuni de lucru individual și în grup, alături de scenaristul și consultantul Alexandru Baciu.

Conferințele care vor avea loc pe durata American Independent Film Festival
(vor avea loc la Cinema Muzeul Țăranului, de la ora 17:00):

Luni, 15 aprilie – Camilla Curtis (Script Development Executive – HBO Europe) și Johnathan Young (VP Original Production HBO Central Europe) vor susține conferința: Serialele TV. O introducere.

Marți, 16 aprilie – Christopher Landry (asistent de regie), Tudor Vladimir Panduru (director de imagine) și Simona Pădurețu (scenograf) sunt vorbitorii conferinței Ce aștept de la un scenarist? La această conferință, reprezentanți ai diferitelor profesii cinematografice vor dezvolta subiectul așteptărilor specifice pe care le au ei ca profesioniști, de la un scenariu.

Miercuri, 17 aprilie – Steve Matthews (Executive producer for drama development – HBO Europe) va vorbi despre Cum scriem pentru cinema VS Cum scriem pentru TV.

Toate conferințele vor fi urmate de un dialog cu cei prezenți în sala de cinema.

De asemenea, toți participanții la concurs au intrarea liberă la filmele din secțiunea American Perspectives By Roberto Minervini, carte blanche-ul invitatului special al festivalului, ce vor urma în programul de la Cinema Muzeul Țăranului, după conferințele menționate mai sus. Roberto Minervini a ales filmele: The Intruder, în regia lui Roger Corman, de luni, 15 aprilie, de la ora 19:00, Tchoupitoulas, în regia fraților Bill&Turner Ross de marți, 16 aprilie, de la ora 18:00 și Wanda, singurul lungmetraj al Barbarei Loden care va fi proiectat miercuri, 17 aprilie, de la ora 18:00. Filmele vor fi introduse de regizor și de critici de film ai revistei de cinema FILM MENU.

Marți, 16 aprilie, de la ora 22:15, la Cinema Muzeul Țăranului, participanții la concursul de scenarii Write a Screenplay for Sebastian Stan sunt așteptați la masterclass-ul lui Roberto Minervini.

Pe data de 18 aprilie 2019, în închiderea festivalului, Sebastian Stan va anunța prin Skype cele două proiecte câstigătoare.

Autorii câștigători vor primi un sprijin de câte 1000 de euro și asistență pe toată perioada de dezvoltare a proiectelor din partea unor profesioniști. O primă formă a scenariilor se preconizează a fi gata până pe data de 1 octombrie 2019, după care Asociația Cinemascop va căuta să identifice cei mai potriviți producători interesați să se implice financiar pentru realizarea lor.

Inițiat în 2017, American Independent Film Festival prezintă o selecție de producții independente americane recente, lansate în circuitul marilor festivaluri din lume precum Sundance, Cannes, New York, Tribeca, Telluride, Toronto, Veneția, alături de secțiuni retrospective, proiecții și evenimente speciale.

Hits: 14

Realizatorii lui Game of Thrones au ştiut încă de acum cinci ani cum se va încheia serialul

11 apr. 2019
Seriale Tv
Valentin

„Vrem ca oamenilor să le placă foarte mult. […] Dar ştim şi că unii vor urî această cea mai bună dintre versiunile posibile”, a spus D.B. Weiss

 

După o îndelungă aşteptare – sezonul şapte s-a încheiat pe 27 august 2017 – fanii Game of Thrones vor avea ocazia să vadă, începând de pe 14 aprilie, cum se va încheia serialul inspirat din romanele lui George R. R. Martin. Însă în timp ce presa de profil publica materiale cu teorii legate de final, iar fanii făceau diverse speculaţii, realizatorii serialului, David Benioff şi D.B. Weiss îşi făceau, cel mai probabil, griji ca amănunte legate de final, pe care ei le cunoşteau, să nu ajungă să fie dezvăluite înainte de vreme.

Potrivit entertainmentweekly.com, Benioff şi Weiss ştiau încă de acum cinci ani cam care vor fi elementele cheie ale ultimului sezon, însă alegerea finalului a fost una organică şi în legătură cu ceea ce R.R. Martin le-a spus legat de felul în care vede el finalul (ultimele volume din serie, The Winds of Winter şi A Dream of Spring nu au fost încă terminate, astfel încât scenariştii au avut dificila sarcină de a găsi cea mai bună încheiere a seriei).

„Nu e ca şi cum unul dintre noi a spus acum cinci ani: «Cred că asta trebuie să se întâmple şi cred că aşa este bine». Firul narativ s-a desfăşurat progresiv, natural, fără ca unul dintre noi să se fixeze pe o idee. Dacă este ceva greşit? Dacă există o idee mai bună şi tu te-ai fixat deja pe a doua sau a treia luată ca bună? Aşa că a fost vorba de un dialog axat mai mult pe «Ce-ar fi dacă…», decât pe «Eu cred că…». La momentul în care a trebuit să sumarizăm ştiam deja punctele majore ale finalului”, a explicat Weiss.

„Vrem ca oamenilor să le placă foarte mult. Contează enorm pentru noi. Am petrecut 11 ani făcând acest serial. Dar ştim şi că, indiferent ce facem noi, chiar dacă este cea mai bună alegere, un anumit număr de oameni vor urî această cea mai bună dintre versiunile posibile. Nu există acea versiune despre care toată lumea să spună: „Da, trebuie să recunosc, sunt de acord cu toate celelalte persoane de pe planetă că aceasta a fost cea mai bună alegere” – nu există aşa ceva. Speri să faci cea mai bună treabă posibil, că vii cu versiunea care merge mai bine decât oricare alta, dar ştii că, totuşi, cuiva nu-i va plăcea ”, a mai spus realizatorul.

Pentru a arăta şi mai bine cum au abordat producţia lui Game of Thrones, în special partea de final, Weiss a făcut o comparaţie cu finalul lui The Sopranos.

„Încă de la început, am discutat despre cum se va termina serialul. O poveste bună nu este tocmai bună dacă ai un final prost. Sigur că ne facem griji. Discuţia despre final este şi partea cea mai distractivă a serialului şi cea în legătură cu care oamenii iubesc să intre în discuţii contradictorii. Mi-a plăcut foarte mult felul în care David Chase a încheiat The Sopranos [cu surprinzătorul cadru negru, n. red.].“

„Am fost unul dintre acei oameni care au crezut că s-a stricat ceva. M-am ridicat şi am verificat firele, nu îmi venea să cred că a căzut cablul în cel mai important moment al serialului meu favorit. Cred că a fost cel bun final dintre toate posibile, însă oamenii s-au simţit, pe bună dreptate, înşelaţi şi aveau tot dreptul să se simtă aşa, cum şi eu am dreptul să îi consider idioţi. Ţin minte şi acum că eram în metrou, în drum spre Yankee Stadium, la câteva zile după ce s-a terminat serialul, şi toate cele trei discuţii care se purtau aveau acelaşi subiect [finalul lui The Sopranos]”.

Sezonul 8 Game of Thrones se lansează pe 15 aprilie. Urmărește finala Game of Thrones pe HBO GO!

Hits: 13